Matrigma test - slik forbereder du deg raskt og effektivt

Matrigmatest, også kjent som Adaptive Matrigma, er en rekrutteringstest som evaluerer kandidatens evne til å lære raskt og å løse problemer ved bruk av matriser. Her er fokuset på abstrakt tenkning. Det er en utfordrende test med tidsbegrensning hvor vanskelighetsgraden øker for hvert spørsmål. Vi hjelper deg med å bli godt nok forberedt på kun få timer.

DNB - vi har satt sammen en PrepPack™ som er tilpasset for DNBs rekrutteringstester!

Norgesgruppen - her finner du en skreddersydd PrepPack™ for testene hos Norgesgruppen!

Forsvarsbygg - forbered deg på rekrutteringstestene med våre øvelsestester!

Matrigma PrepPack™

Dette får du i Matrigma PrepPack™:

 • Diagnostikktest for kartlegging av evner
 • Omfattende guide med forklaringer og tips
 • Resultatsrapport som viser din fremgang
 • 4 øvelsestester med fasiter og forklaringer i Matrigma-stil
 • 2 fullstendige simulerte tester i Matrigma-stil med tidsbegrensning
 • Øvelsestest i adaptive Matrigma - stil

Testene er mobilvennlige og tilgjengelige døgnet rundt! 

Alle tester og studiemateriale er på engelsk

Pris
Hei! Jeg er her for å hjelpe deg med å bestå din rekrutteringstest. Ta gjerne kontakt for veiledning eller spørsmål vedrørende testen.

Før vi forklarer hva en Matrigma test er, la oss demonstrere hvordan en oppgave kan se ut ved hjelp av et eksempel fra vår PrepPack™:

Eksempel fra øvelsestest i matrigma

Velg ditt svar blant alternativene under

Feil

Riktig

Feil

Feil

Feil

Feil

Vis forklaring

Riktig svar er: 2

Hver rad inneholder to sett med linjer: vannrette og loddrette.
Figurene i både de loddrette og vannrette settene inneholder enten én, to eller tre linjer. Noen av linjene er tynne og noen er tykke.

I hvert sett (vannrett/loddrett) oppstår de tynne linjene to ganger og de tykke én gang. F.eks. i toppraden, der de vannrette linjene består av (fra venstre til høyre) tre tykke linjer, en tynn linje og to tynne linjer. Det loddrette settet inneholder tre tynne linjer, én tykk linje og to tynne linjer.

I den nederste raden inneholder det loddrette settet allerede en figur med én tynn linje og en figur med tre tynne linjer. Figuren som mangler må dermed inneholde to tykke linjer. Det vannrette settet inneholder en figur med en tynn linje og en figur med to tykke linjer. Dermed må den manglende figuren også inneholde tre tynne linjer.

Var det vanskelig? Fortvil ikke! Med litt øving vil du mestre disse oppgavene og kunne ta din rekrutteringstest uten problemer. Vår PrepPack™ gir deg en stor samling av oppgaver og simulerte tester slik at du kan bli godt nok forberedt.

Hva er en Matrigma evnetest?

Matrigma er en kognitiv evnetest som administreres av selskapet Assessio og består av abstrakte oppgaver som skal løses. Som du kunne se i eksempelet ovenfor, er dette en 3x3 matrise med forskjellige symboler som endrer seg i hver rute og din oppgave er å oppdage regelen i matrisen for å finne frem til det riktige svaret. Du leser matrisen horisontalt fra venstre til høyre. Det finnes to versjoner:

 • Den klassiske testen er tidsbegrenset til 40 minutter og du skal løse 35 oppgaver. Vanskelighetsgraden stiger for hvert spørsmål uansett om du svarer riktig eller galt.
 • Adaptive Matrigma, en nyere versjon, gir deg 12 minutter på å besvare 12 spørsmål. Den andre forskjellen er at Adaptive Matrigma testen tilpasser seg nivået ditt. Får du feil på et spørsmål, vil oppgavene bli enklere, mens nivået stiger når du får svarer riktig.

Hva måler Matrigma?

Testen måler din mentale evne til å finne logikken blant abstrakte mønstre uten noen forhåndskunnskap og under tidspress. En kandidat som gjør det godt på denne testen vil også vise seg å være problemløsningsorientert og dermed en ressurs for selskapet.

Hvilke utfordringer møter vi i en Matrigma test?

Vi ser at det finnes to utfordringer med denne testen:

Abstrakthet: Første gang man ser en Matrigma test blir man usikker på hva som foregår. Symbolene ser ukjente og forvirrende ut. Hvis dette er situasjonen du befinner deg i når du tar rekrutteringstesten, er du nesten garantert å ikke bestå. Forvirring vil hindre at du konsentrerer deg godt nok og kan dermed ødelegge for din prestasjon.

Kort tid: Du har mindre enn 1 minutt på deg til å besvare hvert spørsmål. Det er ikke så lett når du må finne ut av nye regler for hver oppgave og du har totalt 35 oppgaver som skal løses. I tillegg stiger vanskelighetsgraden, som betyr at du vil bruke enda mer tid på oppgavene.

La oss se på enda et eksempel fra vår PrepPack™, som er noenlunde vanskeligere enn det første, for å forstå utfordringene

Tidsbegrensning: 1 minutt

Eksempel fra øvelsestest i matrigma stil

Velg ditt svar blant alternativene under

Feil

Feil

Feil

Riktig

Feil

Feil

Vis forklaring

Riktig svar: 5

For å gjøre matrisen fullstending, må du først oppdage hvilke regler som gjelder her. Denne matrisen har to regler!

Se først på hvordan objektene beveger seg i samsvar med rekken.

I den øverste rekken vil du se at både den svarte og den hvite dotten beveger seg i hver rute. Se for deg rutene som en klokke: den svarte dotten flytter seg et steg mot klokken for hver rute. Den hvite dotten, derimot, flytter seg to steg med klokken for hver rute.

I den midterste rekken kan du se enda en viktig regel. Der hvor dottene overlapper, ser du kun den svarte dotten. 

Du kan finne det manglende symbolet ved å bruke begge reglene: identifiser figuren blant svaralternativene som fortsetter bevegelsesmønsterest i rekkene. Ifølge denne rekken vil dottene møtes i øverste hjørne til venstre. I tillegg må du huske at den svarte dotten dekker den hvite, så svaret inneholder kun en svart dott.

Hvordan forberede seg til Matrigma testen?

Vår PrepPack™ inneholder nyttige verktøy som du kan bruke for å takle utfordringene og øve deg til Matrigma testen på kun få timer. Vi har satt sammen en prosess med 3 enkle steg for at du skal få mest mulig av forberedelsen:

 • Ta diagnostikktesten for å kartlegge dine evner i forhold til Matrigma testen. Slik vil du se hva du kan forvente, prøve deg på oppgavene med tidsbegrensning og sammenligne resultatene før og etter øving.
 • Les vår omfattende guide som forklarer detaljert hvilke regler du møter i Matrigma testen og hvordan du kan løse Matrigma oppgaver på enkelt og raskt vis. Ved å lære de forskjellige reglene som finnes i Matrigma tester og metoder du kan bruke for å identifisere dem raskt, vil du ha en fordel på selve prøven.
 • Øv på flere øvelsestester med forklaring for hvert svar og hvilken regel som brukes i oppgaven. Du kan begynne med en test som inneholder grunnleggende øvelser og deretter fortsette med litt vanskeligere tester. 

Husk at jo mer du øver og utsettes for ulike scenarioer som du muligens kan få på den ekte testen, jo bedre forberedt vil du bli. Dette vil gi deg økt selvsikkerhet på selve testdagen, slik at du kan ta testen på rolig vis.​

Klar for å prøve deg på enda et eksempel fra vår PrepPack™?

Tidsbegrensning: 1 minutt

Øvelsestest matrigma eksempel 3

Her er det to regler som gjelder, men disse er også relaterte til hverandre. Oppgaven er på et lett til middels nivå.

Feil

Feil

Riktig

Feil

Feil

Feil

Vis forklaring

Riktig svar: 3

I denne matrisen kombineres figurene til venstre og midten for å skape figuren til høyre. Hvert objekt består av hele og stiplede linjer. For å finne svaret må du gå etter disse reglene:

 • Hele linjer som overlapper står igjen i figuren til høyre.
 • Hele linjer som ikke overlapper vil ikke vises i figuren til høyre.
 • Stiplede linjer som overlapper finnes ikke i figuren til høyre.
 • Stiplede linjer som ikke overlapper vil vises.

Siden verken hele linjer eller stiplede linjer ikke overlapper i nedereste rekke, vil kun de stiplede linjene stå igjen. Dermed er svaret 3.

Ofte stilte spørsmål

Disse bedriftene benytter seg av Matrigma:

 • Norgesgruppen
 • Coop
 • McDonalds
 • Equinor
 • BaneNor
 • Adecco
 • Plantasjen
 • Forsvarsbygg
 • Fjordkraft
 • Postnord
 • PwC
 • Telia

Vi ser også at det er en del stillinger som går igjen, som for eksempel rådgiver- og lederstillinger. Hovedfokuset er at en kandidat burde kunne tenke utenfor boksen og være rask til å løse problemer. Ta kontakt med oss dersom du trenger veiledning til å finne riktig test.


Ja, vi tilbyr øvelsestester for både den klassiske stilen og en øvelsestest som er i stil med den adaptive versjonen. Sistnevnte øvelsestest er ikke adaptiv på den måten at vanskelighetsgraden stiger når du svarer riktig, men spørsmålene vil bli vanskeligere i stigende grad uansett hva du svarer. Det er også viktig å forstå at Adaptive Matrigma bruker de samme spørsmålene som følger den samme logikken som i den klassiske versjonen. Den eneste forskjellen er at i Adaptive Matrigma vil du ha 1 minutt per spørsmål og testen varer i 12 minutter. Samtidig vil vanskelighetsgraden tilpasses nivået ditt. Dermed vil det fortsatt være en fordel å øve seg på alle våre tester.


De som føler at denne testen er utfordrende, selv etter å ha øvd flere ganger, har kanskje litt vanskelig for å ta til seg ny kunnskap. Det betyr at man heller presterer bedre når man kan stole på erfaringer fra liknende situasjoner. Med andre ord betyr det at de har en tendens til å være mer praktiske problemløsere. 

Dette betyr allikevel ikke at man ikke kan bli bedre i Matrigma. Finn ut hva du sliter mest med ved hjelp av guiden, og fokuser på oppgaver som tar for seg disse problemene. Kanskje det ikke faller deg helt naturlig til å begynne med, men så ser du plutselig logikken bak oppgavene. Da vil du føle at du kan mestre Matrigma testen!


For tiden tilbyr vi kun forberedelsesmateriale på engelsk. Heldigvis trenger man ikke å kunne mye engelsk for å øve på Matrigma tester, da disse går ut på symboler og figurer. Skulle du har problemer med å forstå guiden på engelsk, kan du gjerne sende en epost, så skal vi hjelpe deg!