Prøveeksempler og øvespørsmål i abstrakt resonnering

Trenger du å ta en test i abstrakt resonnering eller abstrakt tenkning? Da har du kommet til riktig sted! Få bedre resultater med JobTestPreps øvelsesprøver, svarforklaringer, studieguider og mer. Forbered deg i dag og sikre din suksess.

Abstrakt resonnering PrepPack™
 • Neste i rekken-tester
 • Analogi-tester
 • Skiller seg ut-tester
 • Matrise-tester
 • Andre typer tester
 • Studieguide
 • Videoopplæring
 • Tidsbegrensede tester med resultatsrapport
 • Omfattende løsningstips

Testene er mobilvennlige og tilgjengelige døgnet rundt!

Alle øvelsesmaterialer er på engelsk

Pris

Hva er abstrakt resonnering?

Tester i abstrakt tenkning for jobbsøknader, som også kalles induktiv resonnering eller diagramresonneringsprøver, benyttes hyppig av organisasjoner for å vurdere ditt generelle intellektuelle potensiale og evne til å finne ut av nye konsepter og abstrakte ideer.

Samtidig finnes det også evnetester av ulik natur som benyttes for rekrutteringsprosesser som flygeleder for Avinor.

Disse vurderingene er basert på potensielle tilpassingsevner og ferdigheter fremfor tidligere kunnskap. De minner generelt om IQ-tester og avhenger av din egenskap til å se logikken bak spesifikke mønstre i symbol og former, fremfor å belage deg på verbale eller matematiske ferdigheter. De abstrakte resonneringsprøvene krever evne til å nå beslutninger basert på informasjonen gitt i form av symboler eller matriser.

Disse evalueringsselskapene er blant de største innen testing i induktiv logisk tenkning

Abstrakt resonneringstest i rekrutteringsprosessen

Abstrakte resonneringsspørsmål er spesielt designet for å utfordrende for å sile ut kandidater, og for å identifisere deres ytelsesferdigheter. Testene har gjerne svært kort svartid, spørsmålene må forstås hurtig, og riktig svar må fylles ut raskt.

Underveis i prøven er det også vanlig at vanskelighetsgraden øker. Til tross for dette er det flere spørsmålstyper og formater som følger generelle konsepter vanlige i ulike diagram-resonneringstester. Det er her forberedelse vil være nyttig når det kommer til å identifisere spørsmålet og løsningen i en abstrakt resonneringstest på nettet.

Eksempel på prøve i abstrakt tenkning for jobbsøkende

Se nedenfor for eksempelspørsmål i en abstrakt resonneringstest for å få forståelse for hvordan den abstrakte prøven fungerer.

Abstrakt resonnerings eksempel 1

Eksempelet er tatt fra vår øvelsestest i Cubiks Logiks General

Riktig

Feil

Feil

Feil

Vis forklaring

Riktig svar: 1

Figurene i dette spørsmålet følger dette mønsteret:

 • Trekanten og sirkelen forflytter seg et felt mot klokka i hvert objekt.
 • Stjerna og hjertet forflytter seg et felt med klokka i hvert objekt.
 • Trekanten og hjertet roterer 180 grader i hvert objekt.

Riktig svar må følge alle disse reglene. Vi ser på alternativene at kun 1 og 2 er relevante, ettersom stjerna skal flytte seg ett felt med klokka, og de andre alternativene viser feil plassering for stjerna.

Et tips er å fokusere på en eller to figurer, slik at du kan eliminere noen av svaralternativene.

Abstrakt resonnerings eksempel 2

Eksempelet er tatt fra vår øvelsestest i Cubiks Logiks General

Eksempel på øvelsestest i abstrakt resonnering

Riktig

Feil

Feil

Feil

Feil

Vis forklaring

Riktig svar: 1

Det er fire regler som bestemmer mønsteret i serien:

 • Antallet trekanter endres annen hver rute mellom to og en.
 • Trekantene roteres 90 grader i hver rute.
 • Trekantene flytter seg mot klokka i ruta.
 • I oddetallsruter (1,3 og 5) ser vi kun én firkant. I partallsruter (2 og 4) økes antallet firkanter med én.

Ifølge den andre og tredje regelen kan du se at den manglende ruta burde inneholde to trekanter som peker nedover. Da gjenstår kun svaralternativene (1) og (3).

Siden den manglende ruta bør være et partall, må antallet firkanter øke med én siden forrige partallsrute (4). Det burde altså være fire firkanter i ruta som mangler.

Abstrakt resonnering eksempel 3: 

Eksempelet er tatt fra vår øvelsestest i Cubiks Logiks Abstract Advanced

Eksempel på øvelsestest i abstrakt logikk
Vis forklaring

Tips for abstrakte resonneringstester 

Beste forberedelsesmetoden er å gjøre deg kjent med hvilken type spørsmål du mest sannsynlig vil møte på. JobTestPreps beste tips for abstrakt tenking-tester er som følger: 

 • Mange liker utfordringene med å løse abstrakte resonneringstester. Ved å registrere deg hos JobTestPrep vil du få tilgang til de beste øvelsestestene for abstrakt resonnering, som vil gi deg en utfordring i tillegg til de beste forberedelsesresursene på nett. I tillegg vil våre svarforklaringer og spørsmålsguider sørge for at du forstår spørsmålene, fremfor å bare memorisere løsningsteknikker. Som igjen lar deg tilpasse deg til alle presenterte situasjoner, og fullføre abstrakt resonnerings-prøven med hell.  
 • Mange av våre vellykkede kandidater har foreslått at det er lønnsomt å kategorisere svarene basert på de ulike løsningsstrategiene som de lærte fra forberedelsesmaterialet på abstrakt tenking fra JobTestPrep. Med dette mener de at trikset er å prøve å oppdage ulike regler basert på den tilgjengelige informasjonen. For eksempel kan du gruppere informasjonen etter størrelse, form eller nummer, og bruke det som et startpunkt når du tenker på spørsmålene. Jobb deretter metodisk ut ifra dette i løpet av testen.  
 • Et annet enkelt, men veldig effektivt tips, er å løse en regel av gangen. Mange av testene prøver å forvirre kandidaten med å overvelde dem. Se på ett aspekt av spørsmålet av gangen, og kom fram til hva som er viktig og hva som kan overses.  
 • Tidsfordeling er et annet vanlig problem hos abstrakte resonneringstester. Dersom det tar opp for mye tid å komme frem til svaret, er det bedre å gå videre og ikke bruke for mye tid på det. I tillegg til at svaret er vanskelig å komme frem til, har det også en effekt på selvsikkerheten og flyten din, noe som kan være ødeleggende når det gjelder å være vellykket i denne testen. Dersom du har tid igjen på slutten kan du da gå tilbake og prøve å finne svaret på nytt.  
 • Til slutt, hvis du sliter med å finne mønsteret i formene, kan du se på svarene som hint til hva som kan være det riktige svaret, og prøve å se hva som er viktig når du sammenligner svarene med spørsmålet. Hvis for eksempel en serie av former vises og alle svarene er enten sirkler eller firkanter, kan du anta at den neste formen i rekken er enten en sirkel eller firkant. Jobb deg bakover fra dette for å finne ut hvilket svar som matcher spørsmålet. Dette svaret bør være det rette ved hjelp av omvendt tenking.  

Forbered deg med JobTestPrep 

JobTestPreps øving i abstrakt vurdering er den mest profesjonelle og dyptgående forberedelsespakken på nett for din abstrakte psykometriske prøve. Forberedelsespakken inneholder mange abstrakte eksempler og induktiv resonnerings-tester med hundrevis av spørsmål og forklaringer på hvordan du løser abstrakte resonneringstester på nett. Den inneholder alle typer abstrakte resonneringstester, både logiske og induktive resonneringstester.  

I slike tester vil du bli bedt om å identifisere et manglende objekt eller diagram som fullfører et spesielt logisk mønster, vanligvis i form av en matrise. Måten test-teknikken er bygget opp gjør at den gir en god indikasjon på IQ. Derfor er det meget lurt å være godt forberedt for denne typen vurdering.

Psykometriske tester i abstrakt tenkning utgjør en viktig del av intelligenstester, og er derfor svært populære som vurderingstester. I alle disse test-typene blir du bedt om å identifisere en manglende figur i matrisen, eller alternativt avgjøre hvilken gruppe matriser figuren passer best inn i.

Disse testene anses som svært rettferdige, ettersom spørsmålene er uavhengige av utdanning eller kulturell bakgrunn. De er spesielt viktige for stillinger som krever problemløsnings-egenskaper og områder hvor det kreves initiativ. De abstrakte resonneringstestene på nettet kan benyttes til alle typer stillinger. For å gjøre det godt i din abstrakte resonneringstest, må du være kreativ og klare å lese formene og mønstrene logisk, identifisere regler og likheter, og raskt bruke disse opplysningene til å komme frem til det rette svaret.

Den beste måten å gjøre deg klar er med forberedelser og øving. Lenger ned finner du noen få eksempel-spørsmål for å hjelpe deg med å forstå hva abstrakt resonnerings-vurdering handler om. Men, for best mulighet til å imponere arbeidsgivere, registrer deg på JobTestPrep øyeblikkelig og motta forberedelsesmateriale som øvelsestester i abstrakt resonnering, og informasjon om hvordan besvare spørsmålene i abstrakt resonnerings-prøven.