Matrigma test - bli klar på kun få timer - JobTestPrep
You are logged in as customer LOG OUT

Før vi går inn i detaljene om hva en Matrigma test er, la oss ta for oss et eksempel tatt fra vår PrepPack™:

Eksempel på test i matrigma stil

Kilde: Jobtestprep.no Eksempelet er tatt fra en av våre tester i Matrigma stil.

Velg ditt svar blant alternativene. Forklaringen vil vises dersom du velger riktig svar.

Riktig svar er: 2

I hver rekke kombineres to objekter sammen for å skape en tredje figur.

I øverste rekke er det objektene i rutene til venstre og høyre som sammen skaper figuren i midten.

I den midterste rekken blir symbolet til høyre og i midten kombinert til figuren i venstre rute.

Dersom du ser på nederste rekken, vil du oppdage at de to figurene til venstre og i midten ikke overlapper. Dermed betyr det at disse to skal kombineres for å skape figuren til høyre. Riktig svar er derfor nummer 2.


Hva er en Matrigma test?

Matrigma testen administreres av Assessio og består av ikke-verbale, abstrakte oppgaver som skal løses. Som du kunne se i eksempelet ovenfor, er Matrigma en 3x3 matrise med forskjellige symboler som endrer seg i hver rute og din oppgave er å oppdage regelen i matrisen for å finne frem til det riktige svaret. Det finnes to versjoner:

  • Den klassiske testen er tidsbegrenset til 40 minutter og du skal løse 35 oppgaver. Vanskelighetsgraden stiger for hvert spørsmål uansett om du svarer riktig eller galt.
  • Adaptive Matrigma, en nyere versjon, gir deg 12 minutter på å besvare 12 spørsmål. Den andre forskjellen er at Adaptive Matrigma testen tilpasser seg nivået ditt. Får du feil på et spørsmål, vil oppgavene bli enklere, mens nivået stiger når du får svarer riktig.

Hvilke utfordringer møter vi i en Matrigma test?

Vi ser at det finnes to utfordringer med denne testen:

  • Abstrakthet: Første gang man ser en Matrigma test blir man usikker på hva som foregår. Symbolene ser ukjente og forvirrende ut. Hvis dette er situasjonen du befinner deg i når du tar rekrutteringstesten, er du nesten garantert å ikke bestå. Forvirring vil hindre at du konsentrerer deg godt nok og kan dermed ødelegge for din prestasjon.
  • Kort tid: Du har 1 minutt på deg til å besvare hvert spørsmål. Det er ikke så lett når du må finne ut av nye regler for hver oppgave og du har totalt 35 oppgaver. I tillegg stiger vanskelighetsgraden, som betyr at du vil bruke enda mer tid på oppgavene.

La oss se på enda et eksempel fra vår PrepPack™, som er noenlunde vanskeligere enn det første, for å forstå utfordringene.

Prøv å finne ut av svaret selv først før du leser løsningen!

 Tidsbegrensning: 1 minutt

Eksempel på test i matrigma stil

Kilde: Jobtestprep.no Eksempelet er tatt fra en av våre tester i Matrigma stil.

Velg ditt svar blant alternativene. Forklaringen vil vises dersom du velger riktig svar.

Riktig svar: 5

For å gjøre matrisen fullstending, må du først oppdage hvilke regler som gjelder her. Denne matrisen har to regler!

Se først på hvordan objektene beveger seg i samsvar med rekken.

I den øverste rekken vil du se at både den svarte og den hvite dotten beveger seg i hver rute. Se for deg rutene som en klokke: den svarte dotten flytter seg et steg mot klokken for hver rute. Den hvite dotten, derimot, flytter seg to steg med klokken for hver rute.

I den midterste rekken kan du se enda en viktig regel. Der hvor dottene overlapper, ser du kun den svarte dotten. 

Du kan finne det manglende symbolet ved å bruke begge reglene: identifiser figuren blant svaralternativene som fortsetter bevegelsesmønsterest i rekkene. Ifølge denne rekken vil dottene møtes i øverste hjørne til venstre. I tillegg må du huske at den svarte dotten dekker den hvite, så svaret inneholder kun en svart dott.


Hvordan forberede seg til Matrigma testen?

Vår PrepPack™ inneholder nyttige verktøy som du kan bruke for å takle utfordringene og øve deg til Matrigma testen på kun få timer. Vi har satt i stand en prosess med 3 enkle steg for at du skal få mest mulig av forberedelsen:

 Ta diagnostikktesten for å kartlegge dine evner i forhold til Matrigma testen. Slik vil du se hva du kan forvente, prøve deg på oppgavene med tidsbegrensning og sammenligne resultatene før og etter øving.

 Les vår omfattende guide som forklarer detaljert hvilke regler du møter i Matrigma testen og hvordan du kan løse Matrigma oppgaver på enkelt og raskt vis. Ved å lære de forskjellige reglene som finnes i Matrigma tester og metoder du kan bruke for å identifisere dem raskt, vil du ha en fordel på selve prøven.

 Øv på flere øvelsestester med forklaring for hvert svar og hvilken regel som brukes i oppgaven. Du kan begynne med en test som inneholder grunnleggende øvelser og deretter fortsette med litt vanskeligere tester. 

Husk at jo mer du øver og utsettes for ulike scenarioer som du muligens kan få på den ekte testen, jo bedre forberedt vil du bli. Dette vil gi deg økt selvsikkerhet på selve testdagen, slik at du kan ta testen på rolig vis.​


Klar for å prøve deg på enda et eksempel fra vår PrepPack™? Her er det to regler som gjelder, men disse er også relaterte til hverandre. Oppgaven er på et lett til middels nivå.

 Tidsbegrensning: 1 minutt

Eksempel på test i matrigma stil

Kilde: Jobtestprep.no Eksempelet er tatt fra en av våre tester i Matrigma stil.

Velg ditt svar blant alternativene. Forklaringen vil vises dersom du velger riktig svar.

Riktig svar: 3

I denne matrisen kombineres figurene til venstre og midten for å skape figuren til høyre. Hvert objekt består av hele og stiplede linjer. For å finne svaret må du gå etter disse reglene:

  • Hele linjer som overlapper står igjen i figuren til høyre.
  • Hele linjer som ikke overlapper vil ikke vises i figuren til høyre.
  • Stiplede linjer som overlapper finnes ikke i figuren til høyre.
  • Stiplede linjer som ikke overlapper vil vises.

Siden verken hele linjer eller stiplede linjer ikke overlapper i nedereste rekke, vil kun de stiplede linjene stå igjen. Dermed er svaret 3.


Ofte stilte spørsmål

Inneholder PrepPack™ både klassiske og Adaptive matrigma tester?

Våre tester er i den klassiske stilen, men det er viktig å forstå at Adaptive Matrigma bruker de samme spørsmålene som følger den samme logikken. Den eneste forskjellen er at i Adaptive versjonen vil du ha 12 minutter og 12 spørsmål, mens vanskelighetsgraden tilpasses nivået ditt. Dermed vil du allikevel kunne få godt utbytte av å øve deg på våre tester.

Hva betyr det dersom jeg får dårlige resultater?

De som føler at denne testen er utfordrende, selv etter å ha øvd flere ganger, har kanskje litt vanskelig for å ta til seg ny kunnskap. Det betyr at man heller presterer bedre når man kan stole på erfaringer fra liknende situasjoner. Med andre ord betyr det at de har en tendens til å være mer praktiske problemløsere. 

Dette betyr allikevel ikke at man ikke kan øve seg. Finn ut hva du sliter mest med, ved hjelp av guiden, og fokuser på oppgaver som tar for seg disse problemene. Kanskje det ikke faller deg helt naturlig til å begynne med, men så ser du plutselig logikken bak oppgavene. Da vil du føle at du kan mestre Matrigma testen!

Er Matrigma PrepPack™ på norsk?

For tiden tilbyr vi kun forberedelsesmateriale på engelsk. Heldigvis trenger man ikke å kunne engelsk for å øve på Matrigma tester, da disse går ut på symboler og figurer. Skulle du har problemer med å forstå guiden på engelsk, send oss gjerne en epost, så skal vi prøve å hjelpe deg.

Testbedriftene og andre varemerker som er nevnt på denne siden, eies av deres respektive varemerkeeiere. Ingen av varemerkeeierne er tilknyttet JobTestPrep eller dette nettstedet. JobTestPrep tilbyr forberedelsesmateriale for arbeidspsykologiske tester. Alt forberedelsesmateriale leveres på engelsk.
Trenger du hjelp spørsmålstegn
minimere lukk
Trenger du hjelp spørsmålstegn
Vennligst fyll ut skjemaet nedenfor og vi vil snart kontakte deg.
Meldingen din ble sendt. Vi kontakter deg snart.
Meldingen din kunne ikke sendes. Vennligst prøv igjen om noen minutter.